TÚLTELÍTÉS


A túltelítés a kristályok növekedésének hajtóereje. Ha az értéke túl alacsony, a kristályok nem növekednek az oldatban. Ha túl magas, spontán kristályképződés veszi kezdetét: nemkívánatos apró kristályok keletkeznek, konglomerátumok állnak össze. Ezek drasztikusan rontják az MA és CV értékeket.

A fentiek szerint könnyen belátható, hogy a túltelítés a kristályosítás legfontosabb paramétere. A hatékony kristályosításhoz elengedhetetlen a túltelítés értékének megfelelő zónában tartása a teljes folyamat során. Ahhoz, hogy szabályozni tudjuk, folyamatosan ismernünk kell az értékét. A túltelítés számos különböző paraméter függvénye (koncentráció, hőmérséklet, tisztaság, oldhatósági paraméterek), közvetlen mérése semmilyen műszerrel nem lehetséges. Különböző mért és definiált paraméterek alapján viszont kiszámítható. Ezt nyújtja a világon egyedülálló módon a SeedMaster készülék.


CUKORGYÁRTÁS

A cukorgyártás fő alapanyaga a cukorrépa és a cukornád. A gyártás fő lépései:


  1. Lényerés: a cukorrépa, vagy cukornád sejtjeiben található cukor kinyerése vizes oldatba. Az így kapott oldat az úgynevezett "híg lé".
  2. Besűrítés: a híg lé besűrítése többfokozatú bepárló egységben ("sűrű lé").
  3. Kristályosítás: a gyártás legkényesebb művelete, melynek fő szabályozandó paramétere az oldat túltelítésének mértéke.


KRISTÁLYOSÍTÁS


A kristályosítási folyamat kezdetén a túltelített oldatba kristálymagokat helyeznek, ezt hívjuk szemzésnek. Ezeket az apró szemzőkristályokat növesztik úgy, hogy a folyamat végére a célként kitűzött méretűek legyenek. A folyamat akkor sikeres, ha az átlagos kristályméret (MA) megfelel az elvártnak, a méreteloszlást jellemző szórástényező (CV) pedig minél alacsonyabb.

ELŐNYÖK


A SeedMaster készülékek segítségével megvalósítható túltelítés-alapú szabályozás legfőbb előnyei:


    A megfelelő kristályméret csökkenti a recilkulációt, nagyban javítja a kihozatalt.


    Sok esetben rövidül a kristályosítási folyamat, ezzel idő és energia takarítható meg.


    A folyamat megbízható és megismételhető, a túltelítés értéke minden esetben az optimális zónában tartható.


SEEDMASTER


A cukorkristályosítás területén cégünkben sokévnyi külföldi és hazai tapasztalat halmozódott fel. Kidolgoztuk a túltelítés folyamatos számításának, valamint a kristályosítási folyamat túltelítés-alapú szabályozásának megbízható módszereit. Ez a rengeteg tapasztalat és munka öltött testet a SeedMaster készülékekben.

A SeedMaster feladata a túltelítés folyamatos számítása. Az általa szolgáltatott folyamatos, online túltelítés értéket fel lehet használni a kristályosítási folyamat szabályozása során.

A SeedMaster készülékeket már számos országban használják a cukorkristályosítás során. Mostanra már az eszköz harmadik generációja is elkészült, a SeedMaster-3 partnerünk, a finn VAISALA cég gyártmányaként kapható. Használható vákuum- és hűtőkristályosítókkal is.


REFERENCIÁK


A SeedMaster készülékek már számos országban bizonyítottak. Mostanáig ezekben az országokban helyezték üzembe:


OrszágSeedMaster-1SeedMaster-2SeedMaster-3SeedMaster-3
(laktóz verzió)
USA8 db
2 db
Kolumbia3 db


Irán8 db


Thaiföld1 db1 db5 db
Peru3 db3 db

Szaúd-Arábia2 db
1 db
Fülöp-szigetek1 db


Venezuela
2 db

El Salvador
2 db

Mexikó
10 db5 db
Guatemala
1 db

Ukrajna
1 db

Belgium
1 db

Magyarország
1 db

Szerbia
1 db

Brazília
2 db

Tajvan

3 db
Kína

2 db
Kanada

1 db
Oroszország

1 db
Belize

2 db
Franciaország

2 db
Dél-Afrika

2 db
Dél-Korea

1 db
Törökország


1 db